Jak wytwarza się i formuje ser owczy typu oscypek?

Tradycje góralskie to nie tylko wyjątkowo brzmiąca muzyka i żywiołowe tańce. To także rozmaite obrzędy i kultywowane przez kolejne pokolenia metody wytwarzania serów. Niektóre z nich mają zastrzeżoną nazwę i są sławne również za granicą. Pragniesz dowiedzieć się, jakie to wyroby? Zapoznaj się z tekstem!
Przeczytaj również: Okoń nilowy – jak zmienił oblicze jeziora Wiktorii?
Jakich serów warto spróbować, będąc w Tatrach?
Chociaż na Podhalu wyrabia się różne rodzaje serów, zdecydowanie największą popularnością cieszy się oscypek. Jest to wyjątkowy wyrób, którego nie sposób pomylić z żadnym innym serem. Ma zdecydowany, słony smak i niezwykły aromat. Zapach tego produktu pochodzi od gałązek jałowca używanych podczas podwędzania. Poza tym gatunkiem w regionie wytwarza się też wiele innych serów, z mleka owczego, krowiego i mieszanego. Do najbardziej znanych należą korbacz, bryndza podhalańska i bundz, dostępny z różnymi dodatkami, jak i w wersji naturalnej. Jest to wyrób, którego nie można spotkać w żadnym innym regionie kraju.
Przeczytaj również: Okoń nilowy – występowanie i jego rola w ekosystemie
Jak wyrabia się oscypki?
Tradycyjny oscypek wytwarzany jest przez baców wysoko na halach, z mleka owczego podgrzewanego w niewysokich temperaturach. Dzięki naturalnym bakteriom znajdującym się w mleku i dodawanej do niego podpuszczce jagnięcej skrzepia się ono i zbija w grudki. Następnie odcedza się serwatkę zwaną żętycą, a powstałą masę odciska ręcznie i formuje w walce lub stożki. Po uformowaniu ser zanurza się w gorącej wodzie. Większość wytwórców używa specjalnych form z charakterystycznymi wzorami.
Przeczytaj również: Scyzoryki Victorinox — czy warto je wybrać?
Jak można wykorzystać ten ser?
Oscypki fantastycznie smakują na zimno. Są jednak amatorzy smażonych plastrów tego sera, którzy zjadają go np. z sosem żurawinowym. Jest on wyjątkowo smakowity, dlatego można go wykorzystać jako składnik śniadania czy kolacji, na przekąskę i dodawać do różnych dań na słono, w tym do:
- makaronów,
- dań zapiekanych,
- sałatek.
Osoby lubiące eksperymentować z pewnością znajdą dla niego wiele innych zastosowań.
Jakie są ceny oscypków?
Nie są to sery tanie, ale warto zwróci ć uwagę na sposób ich wytwarzania, wymagający sporo pracy. Mimo dość wysokiej ceny i tak są chętne kupowane. Masz pomysł na danie z oscypkiem i chcesz je wypróbować? Poszukaj w sieci sklepu z serami góralskimi i dokonaj zakupu!
Polecane artykuły

Jakie zalety mają zbiorniki retencyjne z tworzyw sztucznych?
Chcesz bezpiecznie magazynować ścieki lub wodę deszczową? Sprawdź, dlaczego warto wykorzystać do tego zbiornik retencyjny z polietylenu. Poznaj zalety konstrukcji wykonanych z tworzyw sztucznych.Przeczytaj również: Czy warto inwestować w zbiorniki retencyjne z tworzyw sztucznych na deszczówkę? Zbior

Najlepsze toalety przenośne w Łodzi i Krakowie! Zobacz oferty!
Najlepsze toalety przenośne w Łodzi i Krakowie! Zobacz oferty!Przeczytaj również: Poznaj najlepsze prezenty na walentynki! Wynajem przenośnych toalet stał się niezwykle popularnym rozwiązaniem w wielu miastach w Polsce, w tym w Łodzi i Krakowie. Niezależnie od tego, czy organizujesz imprezę plenero