Jak wytwarza się i formuje ser owczy typu oscypek?

Tradycje góralskie to nie tylko wyjątkowo brzmiąca muzyka i żywiołowe tańce. To także rozmaite obrzędy i kultywowane przez kolejne pokolenia metody wytwarzania serów. Niektóre z nich mają zastrzeżoną nazwę i są sławne również za granicą. Pragniesz dowiedzieć się, jakie to wyroby? Zapoznaj się z tekstem!
Przeczytaj również: Jakie problemy mogą wskazywać na potrzebę serwisu klimatyzacji?
Jakich serów warto spróbować, będąc w Tatrach?
Chociaż na Podhalu wyrabia się różne rodzaje serów, zdecydowanie największą popularnością cieszy się oscypek. Jest to wyjątkowy wyrób, którego nie sposób pomylić z żadnym innym serem. Ma zdecydowany, słony smak i niezwykły aromat. Zapach tego produktu pochodzi od gałązek jałowca używanych podczas podwędzania. Poza tym gatunkiem w regionie wytwarza się też wiele innych serów, z mleka owczego, krowiego i mieszanego. Do najbardziej znanych należą korbacz, bryndza podhalańska i bundz, dostępny z różnymi dodatkami, jak i w wersji naturalnej. Jest to wyrób, którego nie można spotkać w żadnym innym regionie kraju.
Przeczytaj również: Wybór odpowiednich czyściw w rolce dla różnych potrzeb przemysłowych
Jak wyrabia się oscypki?
Tradycyjny oscypek wytwarzany jest przez baców wysoko na halach, z mleka owczego podgrzewanego w niewysokich temperaturach. Dzięki naturalnym bakteriom znajdującym się w mleku i dodawanej do niego podpuszczce jagnięcej skrzepia się ono i zbija w grudki. Następnie odcedza się serwatkę zwaną żętycą, a powstałą masę odciska ręcznie i formuje w walce lub stożki. Po uformowaniu ser zanurza się w gorącej wodzie. Większość wytwórców używa specjalnych form z charakterystycznymi wzorami.
Przeczytaj również: Rola poradni dietetycznej w odchudzaniu i zdrowym odżywianiu
Jak można wykorzystać ten ser?
Oscypki fantastycznie smakują na zimno. Są jednak amatorzy smażonych plastrów tego sera, którzy zjadają go np. z sosem żurawinowym. Jest on wyjątkowo smakowity, dlatego można go wykorzystać jako składnik śniadania czy kolacji, na przekąskę i dodawać do różnych dań na słono, w tym do:
- makaronów,
- dań zapiekanych,
- sałatek.
Osoby lubiące eksperymentować z pewnością znajdą dla niego wiele innych zastosowań.
Jakie są ceny oscypków?
Nie są to sery tanie, ale warto zwrócić uwagę na sposób ich wytwarzania, wymagający sporo pracy. Mimo dość wysokiej ceny i tak są chętne kupowane. Masz pomysł na danie z oscypkiem i chcesz je wypróbować? Poszukaj w sieci sklepu z serami góralskimi i dokonaj zakupu!
Polecane artykuły

Adwokat prowadzący rozwody z Katowic — kiedy można skorzystać z jego pomocy?
Sprawy w sądzie dotyczące zakończenia małżeństwa niejednokrotnie ciągną się przez wiele lat. Wynika to głównie z braku porozumienia pomiędzy stronami oraz ciągłą walką o wspólny majątek czy opiekę nad dziećmi. Petenci mogą występować przed sądem samodzielnie lub podjąć współpracę z adwokatem. Sprawd

Badania ścieków, jakości powietrza, środowiska — dlaczego tak ważne?
Ceną za wysoki rozwój cywilizacji i różnego rodzaju udogodnienia są zagrożenia takie jak skażenie środowiska, kiepska jakość powietrza, degradacja gleb i podobne negatywne zjawiska. Stanowią one niebezpieczeństwo większe niż wydaje się to większości osób, konieczne jest zatem walczenie z nimi, a tak